Erkiniu encefalitu užsikrėsti galima ne tik įsisiurbus erkei
Pavojinga erkių platinama liga – erkiniu encefalitu (EE) – galima užsikrėsti ne tik įsisiurbus infekuotai erkei, bet ir vartojant žalią (nepasterizuotą) ožkos ar karvės pieną – tokių atvejų Lietuvoje registruojama kasmet. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai primena svarbias priemones, padedančias apsisaugoti nuo šios pavojingos ligos.
„Kasmet fiksuojame atvejus, kai žmonės erkiniu encefalitu užsikrečia vartodami nepasterizuotą, dažniausiai ožkos arba karvės pieną. Ir dažniausiai suserga ne vienas, o grupė žmonių. Tokie protrūkiai labai dažnai užfiksuojami šeimose. Erkinio encefalito nesunkiai galima išvengti vartojant pakaitintą iki 70 °C ar užvirintą pieną bei termiškai apdorotus pieno produktus. Bet daug kas to nedaro, todėl veiksmingiausia – pasiskiepyti“, – atkreipia dėmesį NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Milda Žygutienė.
Svarbu paminėti, kad per nevirintą ir nepasterizuotą pieną ar jo produktus galima užsikrėsti tik EE: per ožkų ir karvių pieną Laimo ligos sukėlėjai neplinta.
Skaityti daugiau:https://nvsc.lrv.lt/lt/naujienos/erkiniu-encefalitu-uzsikresti-galima-ne-tik-isisiurbus-erkei