Lapkričio 8-oji – Europos sveikos mitybos diena

VšĮ Kėdainių PSPC informuoja, kad lapkričio 8-ąją minima Europos sveikos mitybos diena. Sveika mityba yra vienas pagrindinių sveikatą lemiančių gyvensenos veiksnių bei ligų riziką mažinančių elementų.

Pagrindinės sveikos mitybos taisyklės

  • Valgyti maistingą, įvairų, dažniau augalinį nei gyvulinės kilmės maistą.
  • Kelis kartus per dieną valgyti grūdinės kilmės produktų.
  • Kelis kartus per dieną valgyti įvairių, dažniau šviežių vietinių daržovių ir vaisių (nors 400 g per dieną).
  • Išlaikyti normalų kūno svorį (kūno masės indeksas: 18,5–25).
  • Mažinti riebalų vartojimą, gyvulinius riebalus keisti augaliniais.
  • Riebią mėsą ir mėsos produktus keisti ankštinėmis daržovėmis, žuvimi, paukštiena ar liesa mėsa.
  • Vartoti liesą pieną, liesus ir nesūrius pieno produktus (rūgpienį, kefyrą, jogurtą, varškę, sūrį).
  • Rinktis maisto produktus, turinčius mažai cukraus. Rečiau vartoti rafinuotą cukrų, saldžius gėrimus, saldumynus.
  • Valgyti nesūrų maistą. Bendras druskos kiekis maiste, įskaitant gaunamą su rūkytais, sūdytais, konservuotais produktais, duona, neturi būti didesnis kaip vienas arbatinis šaukštelis (5 g).
  •  Riboti alkoholio vartojimą.
  •  Valgyti reguliariai.
  •  Nepamiršti, kad sveikiausias gėrimas – vanduo.